Kereviz Tuzu

Kereviz Tuzu

Kereviz Tuzu; Kereviz, maydanozgiller familyasına ait olan kökü ve yaprakları yenilebilir bir bitkidir. Bitkinin çiçekleri kreme yakın beyaz renktedir. Yapraklarının boyu yaklaşık bir metre olabilir. Kendine özgü kokusu olan bitkidir. Avrupa'nın kuzey ve batı sahil yörelerinde doğa yapısı gereği yetiştirilmeye uygundur ve en çok buralarda yetiştirilir. Yaprak ve sapları genelde salata yapımında, kökleri yemeklerde, tohumları ise bitkisel tedavide yaygın olarak kullanılır. Şifa verici özelliği nedeniyle çayı yapılır, eter yağı da yine bu bitkiden çıkarılır. Ülkemizde de yaygın olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Çapı 15-20 cm olan bitkinin kökleri yumru şeklindedir. Yaprakları çoğunlukla üçlü yapraklardan oluşmaktadır. Yaprakların kenarları derin dikenli yapıda ve yeşil renkte olur. Çiçekleri genellikle 6 mm büyüklüğünde, beyaz ve sarımsı renklerde taç şeklinde çiçekleri vardır. Ortalama olarak 13-15 çiçeği olan bir bitkidir. Üreticiliği yapılırken sert rüzgarlardan korunmalı, güneşten de mümkün olduğunca sakınılmalıdır. Bol sulu ve nemli topraklar yetiştirilmesinde tercih edilmelidir. Fide durumundayken yeri değiştirilirse, daha iyi verim için şaşırtma yöntemi yapılmış olur.

İdrar söktürücü, böbreklerin sağlıklı ve düzenli çalışmasına, kan temizleyici özelliğe, bağırsaklardaki gazların giderilmesine, iştah açıcı ve sindirimi kolaylaştıran, sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olan, metabolizmayı güçlendirmeye yarayan ve bunun gibi bir çok faydası olan, tüketilmesinde fayda olan bir bitkidir.

Bu kadar bilgisini verdiğimiz kerevizin yemeklere tat vermek ve daha değişik tatlar oluşturmak için aktarlarda satılan kereviz tuzunu evde de nasıl yapacağınızın tarifine geçmek istiyorum.

Malzemeler;

  • Kereviz yaprağı
  • Kereviz tohumu
Hazırlanışı;

Kereviz yapraklarını istediğiniz kadar alıp, önceden ısıtılmış 160 derecedeki fırında kurutuyoruz. Bu kurutma işlemi yaprakların nemini kaybettiğini gördüğümüzde ve hafif kararmaya başlayana kadar takip edilmesi gerekir. Fırından aldığımız yaprakların soğumasını beklerken bir havanda kereviz tohumunu dövüyoruz ve içine yaprakları da ekleyip biraz daha dövdükten sonra kereviz tuzumuz hazır hale gelmiş oluyor. Özellikle et yemeklerine harika bir tat veren bu tuzu denemenizi tavsiye ederim.
Son Güncelleme : 05.12.2018 00:42:58
Kereviz Tuzu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kereviz Tuzu Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Kereviz Tuzu"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Zeytinyağlı Kereviz
Zeytinyağlı Kereviz
Zeytinyağlı kereviz; kereviz yemeğinin zeytinyağ kullanılarak yapılmasıdır. Kereviz zeytinyağlı olarak, dolması yapılarak, sebze yemeği olarak, salatası veya çorbası yapılarak yaygın bir şekilde kullanılan bir sebzedir. Zeytinyağlı kereviz özellikle ...
Kereviz Salatası
Kereviz Salatası
Kereviz salatası, farklılık arayanlar için oldukça hoş bir seçim olabilmektedir. Kereviz salatasının tarifini de vereceğiz ancak tarifi vermeden önce kereviz hakkında oldukça önemli bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz. Kereviz pancar grillerden...
Portakallı Kereviz
Portakallı Kereviz
Portakallı kereviz tarifi; vücudu güçlendirdiği gibi sağlıklı yaşamın kapıları açan bir tariftir. İştah açıcı özelliği olmakla birlikte karaciğer şişliğinin birebir önüne geçmektedir. Sarılık, yüksek tansiyon ve böbrek taşlarının dökülmesine de ya...
Kereviz Sapı Çorbası
Kereviz Sapı Çorbası
Kereviz Sapı çorbası, Kereviz denince akla birçok tarif gelir, kullanım alanı oldukça geniş olan bu sebzenin, çorbası, etlisi, tavuklusu, zeytinyağlısı, salatası ve dolması yapılarak oldukça farklı şekillerde değerlendirilebilir. Hatta sapları turşul...
Kereviz
Kereviz
Kereviz, maydanozgiller familyasına ait olan yaprakları ve kökü tüketilen iki yıllık bir bitkidir. Bitkinin çiçekleri kreme çalan beyaz renkte ve 2-3 mm çapındadır. Yaprakları bir metreye kadar uzayabilir. Kokusu olan bitki, daha çok Avrupa'nın kuzey...
Etli Terbiyeli Kereviz Tarifi
Etli Terbiyeli Kereviz Tarifi
Malzemeler 4 adet orta boy kereviz ( Yapraklı ) 2 adet orta boy patates 1 orta boy soğan 1/2 kg kuşbaşı et 1 yemek kaşığı salça 1 tatlı kaşığı pul biber 1 tatlı kaşığı tuz 1 limon 1 yumurta 1 yemek kaşığı tereyağ+1 yemek kaşığı sıvı...
Kerevizin Faydaları
Kerevizin Faydaları
Kereviz, besleyici değeri oldukça yüksek olan bir bitkidir. A, B, C vitaminlerini ve fosfor, selenyum, çinko ve bakır içerir. Besin değeri yüksek olduğundan dolayı vücuda birçok fayda sağlamakta ve hastalıklar üzerinde olumlu etkiler bırakmaktadır. K...
Kereviz Yemekleri
Kereviz Yemekleri
Kereviz, yaprakları ve kökü yenebilen bir sebze türüdür. Kereviz ile çorba, salata, dolma, zeytinyağlı ve kıymalı olmak üzere farklı şekillerde yemek yapılabilmektedir. Kerevizin iştah aştığı ve bir çok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Kereviz, m...
Terbiyeli Kereviz
Terbiyeli Kereviz
Terbiyeli kereviz, severek tüketeceğiniz yemekler arasındadır. Besleyici değeri yüksek olan kereviz, içeriğindeki A,B ve C vitaminleri, selenyum, bakır, çinko, fosfor gibi mineraller ile hastalıklardan korunmanıza yardımcı olacaktır. Sapı, yaprakları...
Kereviz Yemeği
Kereviz Yemeği
Kereviz yemeği, bol vitamin ve çeşitli mineraller içeren kerevizden yapılmaktadır. Kerevizin faydaları arasında böbrek üstü bezlerin çalışmasını sağlamak, mideyi güçlendirip iştah açmak ve sinirsel olarak oluşan yorgunlukları gidermek bulunmaktadır. ...
Kereviz Çorbası
Kereviz Çorbası
Kereviz Çorbası İçin Malzemeler1 adet kuşbaşı doğranmış kereviz1 adet kuşbaşı doğranmış havuç1 adet kuşbaşı doğranmış patates4 yemek kaşığı zeytinyağı3 su bardağı su1 su bardağı süt2 yemek kaşığı un1 litre kaynar su1 yemek kaşığı limon suyuTuzKarabib...

 

Zeytinyağlı Kereviz
Kereviz Salatası
Portakallı Kereviz
Kereviz Sapı Çorbası
Kereviz Tuzu
Kereviz
Etli Terbiyeli Kereviz Tarifi
Kerevizin Faydaları
Kereviz Yemekleri
Terbiyeli Kereviz
Kereviz Yemeği
Kereviz Çorbası
Popüler İçerik
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Zeytinyağlı Kereviz
Kereviz Salatası
Portakallı Kereviz
Kereviz Sapı Çorbası
Kereviz Tuzu
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019