Kereviz yemeği, bol vitamin ve çeşitli mineraller içeren kerevizden yapılmaktadır. Kerevizin faydaları arasında böbrek üstü bezlerin çalışmasını sağlamak, mideyi güçlendirip iştah açmak ve sinirsel olarak oluşan yorgunlukları gidermek bulunmaktadır. Özellikle karaciğeri güçlendirip temizleme özelliğine sahip olması nedeniyle uzmanlarca sık tüketimi önerilmektedir. Burada çeşitli Kereviz yemeği tarifleri verilecektir.
Kereviz yemeği çeşitleri
Zeytinyağlı Kereviz yemeği
- 1 kg. Kereviz
- 3 tane havuç
- 1 adet irice soğan
- 1 çay bardağı ölçüsünde zeytinyağı
- 1 adet büyükçe patates
- 2 su bardağı portakal suyu ve biraz da tuz
Öncelikle kerevizleri ayıklayıp küp şeklinde parçalara bölün, pişirmeye başlamadan önce bir süre unlu suyun içinde bekletin.
Soğanı doğrayın bir tencerede üzerine şeker, zeytinyağı ve tuz ilave ederek pembeleşinceye kadar kızartın.
Patatesin kabuğunu soyduktan sonra kerevizler gibi küp şeklinde doğrayın.
Havuçları da soyun ve enlemesine kesip parçalara ayırın.
Tencerede kavurduğunuz soğanlara havuç ilavesinden sonra biraz daha kavurun.
Kereviz yemeğinin yapılışı
En son kereviz ve patatesleri ekleyerek 1-2 kere karıştırdıktan sonra portakal suyunun tamamını ilave ederek karışımı yüksek ateşte kaynattıktan sonra kereviz yemeğinin tamamen pişmesi için kısık ateşte işleme devam edin. Kereviz yemeğini piştikten sonra soğuk olarak servis yapabilirsiniz.
Portakallı, mandalinalı Kereviz yemeği
- 2 adet kereviz
- 2 adet havuç
- 2 tane kırmızı biber
- 1 tane soğan
- 2 tane patates ve 2 tane kırmızı biber
- 2 adet portakal ve 4 adet mandalina
- Biraz salça, biraz şeker ve bir miktar tuz
Kereviz yemeğinin yapılışı
Önce kerevizin kalın kabuğunu soyun, patateslerin kabuklarını da soyun havuçlar ile küp şeklinde hepsini doğrayın. Soğanı ve biberi ayrı bir kaba doğrayın ve zeytinyağı ile kavurun. Soğan ve biberi birkaç kez karıştırdıktan sonra salça ilave ederek kavurmaya devam edin. Sonrasında 1 su bardağı kadar sıcak su ekleyerek kaynamaya bırakın. Bu arada kereviz yemeği karışımının üzerine biraz şeker serpiştirin. Kaynamaya başlayınca ateşi kısarak pişmesini bekleyin. Bu arada kereviz yemeğine ekleyeceğiniz portakal ve mandalinaların suyunu sıkın. Pişirme işlemi tamamlanınca portakal ve mandalina suyunu da ekleyerek tekrar kaynatın sonrasında dinlendirerek servis yapın.
Burada verilen iki kereviz yemeğinden başka birçok farklı kereviz yemeği yapılışını vermek mümkün olsa da kerevizin faydalı yönlerini belirtmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Karaciğerin temizliği ve özellikle sarılık hastalığına karşı olumlu etkisi mutlaka unutulmamalıdır.